Akü Akümülatör kelimesinin genel geçerli kısaltması olarak kullanılmaktadır. Latin kökenli dillerden alıntılanmış olduğu düşünülmektedir. Akü yada Akümülatör kimyasal bir teknik ile elektrik enerjisi depolayan ve kontrollü biçimde bu enerjiyi sağlayabilen direk akım depolama elemanlarıdır. Genel olarak piller , otomotiv ve sanayi aküleri , güç kaynağı aküleri , laptop ve cep telefonu pilleri yani her çeşit elektrik enerjisi depolama ürünleri bu sınıfta kabul edilirler.
Genel en yaygın karşılaşılan aküler otomotiv aküleridir ve bunlar sulu ve kuru akü olarak ayrılmaktadır, sulu aküler saf su asit karışımı bir iletim ortamı içerisine batırılan negatif ve pozitif anot katod grubu taşıyan sistemlerdir ve teknolojileri 100 yıldan daha eskidir. Günümüze yaklaştıkça çevre kirliliği , depolama kapasitesinin sınırlı oluşu ve kullanım ömürleri bakımından daha avantajlı olan kuru ve jel aküler satışa sunulmaktadır. Herhangi bir bakım gerektirmeden uzun yıllar hizmet verebilen yeni nesil kuru ve jel aküler günümüzde çok daha yaygın olarak kullanılmaktadır.
Akülerin genellikle bir volt ve amper değeri vardır, volt değeri direk akım cinsinden kaç volt enerji sağladıkları amper değeri de sürekli ve anlık yük olarak ne kadar akım sağlayabildiklerini ifade etmektedir. Ortalama bir otomobil aküsü 60a ve 12v değerindedir ve 720w iş üretebildikleri öngörülmektedir, bu enerji seviyesi kolaylıkla kıvılcım ve yangın çıkarabilecek kadar büyük bir enerjidir.
Akülerin enerji yüklenmesi şarj edilme , enerji sağlaması deşarj olarak ifade edilmektedir ve akülerin kullanımı esnasında enerjileri sınırlı olduğu için devamlı bir şarj ve deşarj süreci yaşanmaktadır, akünün kullanım ömrü bu şarj deşarj sayısına ve şarj deşarj sürecinin sürecine bağlı olarak değişmektedir. Sürekli şarj edilen ve az miktarda enerji kullanılan aküler daha uzun ömürlü olurken, şarj edildikten sonra tüm enerji tüketildikten sonra şarj edilen akülerin ömrü daha kısa olabilmektedir.
Örnek vermek gerekirse bir otomobilin aküsü araç çalışırken sürekli şarj edilmektedir ve ortalama olarak 3 ila 5 yıl arasında sağlıklı bir araç aküsü kullanımda kalabilmektedir, fakat birkaç ayda bir akü tam bitirildiği ve yeniden şarj edildiği durumlarda akünün ömrü sağlıklı şartlarda kullanılan bir akü gibi 5 yıl kadar sürememektedir, bu akünün kullanımındaki şarj deşarj ile ömrünün daha kısa sürmesi anlamına gelmektedir.
Aküler kuru sulu yada jel aküler olması farketmeksizin , piller şarj edilebilir veya tek kullanımlık olması farketmeksizin , cep telefonu laptop ve elektronik cihaz pilleri sınıf ayırdetmeksizin tehlikeli atıklardır, bu tip atıkların lisanslı tesisler tarafından geri dönüşüm yapılması veya bertaraf edilmesi zorunludur.
Şirketimiz her çeşit akü hurdası alımı ve depolama için lisansa sahiptir, elinizde bulunan toplu akü hurdalarının alımı için lütfen bizi arayarak fiyat teklifi alınız 0 555 800 50 55
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.