Anakart Nedir ? sorusu anakart ın açıklanması ile yanıtlanabilir. Anakart elektronik bir cihazın temel sistem kartı anlamına gelmektedir. Anakart kelimesi Türkçeleşmiş teknik bir terimdir ve kökeni ingilizcedeki motherboard kelimesinden gelir, mother anne ve board da pano anlamına gelir fakat teknik terim olarak board dilimizde daha çok elektronik devre kartı anlamında kullanıldığından pano yerine kart kelimesi daha uygun olacağından kart olarak kullanılmaktadır, anne kart yerine anakart daha uygun görüldüğünden ingilizce motherboard olan terim dilimizde anakart olarak kullanılmaktadır.
Anakart Nedir ? Anakart Tanımı :
Eşanlamlılarına bakıldığında anakart , ana devre kartı , sistem kartı , ana sistem kartı , elektronik omurga gibi birçok terim ile de literatürde ifade ediliyor olsa da tüm bilişim sektörü ağırlıklı olarak motherboard yada system board kelimelerinin karşılığını anakart yada sistem kartı olarak adlandırmaktadır.
Anakart aslında çok geniş bir kavramdır ve kullanılan cihaza göre farklı bir elektronik devre kartını ifade de eder fakat en doğru tanımı “Bir elektronik cihazın temel elektronik sistemlerini taşıyan elektronik devre kartı yapısı” anakart kelimesi için doğru bir açıklama olarak düşünülmelidir.
Anakart ın bulunuyor olması akla daha fazla kartın da bulunabileceğini getirebilir ve bu doğrudur, elektronik cihazlar tasarlanırken birbirinden ayrılabilen veya ayrılması gereken işlevleri ayrı elektronik kartlar üzerinde uygulama tercih edilebilir ve genel olarak tercih edilir.
Bunun birçok sebebi vardır, sıra ile incelenirse;
Fiziki kartların cihazı oluştururken yerleşimlerinin yapılabilmesi en önemli gerekçelerin başında gelir, Yani elektronik cihazlar sınırsız şekilde olur fakat neticede insanların kullanımına uygun boyutta ve insanların yaşadığı yada çalıştıkları alanlarda kullanıldıklarından fiziki şekli olan ve ergonomi estetik gibi sebepler ile birer tasarım öğesi olarak da düşünülürler. Her elektronik cihazın içerisindeki elektronik bileşenleri taşıyan koruyan ve insan yaşayan ortamda durmasını sağlayan bir gövdesi vardır ve bu gövdeler daima en ufak şekilde tasarlanmaya çalışılır. Aksi bir gerekçe yoksa üretim kolaylığı , tasarım kolaylığı ve maliyet açısından en uygun elektronik kart tasarımı dikdörtken biçimli kartlardır ve elektronik görevi sağlayabilecek tasarım üretim aşamasına gelindiğinde genellikle kare yada diktörtgen bir baskılı devre kartı üzerinde netice şeklini alır ve üretilir. genel olarak bir yüzünde giriş çıkış noktaları bulunan elektronik devre kartları kullanıcının kullanacağı giriş çıkış sistemlerinin yerleşimi de düşünülerek planlanır ve genel olarak birçok cihazın anakartı gövdenin bir noktasından dışarıya bakan ve yere paralel konuşlanmış giriş çıkış noktaları ile diğer ekipmanlara bağlanır. Veri girişinde yapılacak elektronik işlevleri veya veri çıkışında yapılacak elektronik işlevleri anakart bünyesinden farklı bir elektronik devre kartında planlamak tasarım açısından doğru bir yaklaşımdır, bu çok sayıda fayda sunar;
Birinci faydası giriş çıkış noktalarının ayrı bir elektronik devre kartı ile sağlanması modülerlik sağlar, farklı giriş çıkış sistemi kartları ile daha geniş bir uyumluluk sağlabilir. İkincisi ilgili görevi yapacak devre kartı farklı bir üretici tarafından üretilebilir yada hazır ürün olarak tasarlanan uyumlu bir kartın takılarak kullanılmasına olanak verir. Üçüncüsü ise olası arızaların ana sistemi taşıyan anakartın daha uzağında ayrı bir birimde yaşanmasını olası kılar. Bu üç önemli fayda yüzünden elektronik cihazlar tasarlanırken özellikle karmaşık cihazlarda anakart temel işlevleri , ek kartlar da ek işlevleri sağlar. Bu sayede bölümlenmiş ve görevlendirilmiş birimler birlikte çalışarak toplam işlevi yerine getirmiş olurlar.
Anakart ve ek kartlar yukarıda izah ettiğimiz şekilde anlaşılması ise aşağıdaki tanımı anlamanız yeterlidir.
Bir elektronik cihaz yalnızca bir karttan oluşuyorsa anakartı o kart olarak düşünülmelidir çünki tüm işevi o kart sağlar ve o cihazın anakartı o karttır. Bir elektronik cihaz karmaşık bir işleve sahipse ve bu ek işlevler farklı kartlar üzerinde yapılıyorsa tüm bu ek işlevleri yapmakta olan kartların temel sistem işlevlerine bağlanmasını sağlayan ve temel elektronik omurgayı oluşturan kartın adı anakarttır, Anakart ilgili elektronik cihazın temel işlevlerini yaparken ek kartlar kendi görevlendirildikleri ek işlevleri yaparlar ve anakarta bağlı olarak çalışırlar.
Genel olarak anakart tanımı bilişim ürünleri içerisinde en çok karşılaşılan elektronik karttır. Bu sebeple bilgisayar anakartlarını izah etmek daha da anlaşılır olmasını sağlayacaktır.
Bilgisayarların temel elektronik omurgasını oluşturan parçası anakarttır, anakart üzerine işlemci , ram , sabit disk , grafik kartı gibi tüm ek donanımlar kablolar yardımı ile bağlanır veya ilgili soket yardımı ile bağlanır. Bu kablo veya soket sistemi elektronik olarak haberleşmenin mümkün olmasını sağlayan veriyollarının tamamlanması için zorunludur.
Yani işlemci anakart üzerindeki işlemci slotuna bağlanır ve bu sayede altındaki pinlerin anakart üzerindeki veriyolları ile bağlantısı sağlanır, benzer şekilde ram bellekler de ilgili ram slotlarına takılır ve bu sayede anakartın hafıza birimlerine erişimi sağlanmış olur. Bilgisayarın tüm parçaları bu şekilde slotlar veya kablolar ile anakarta bağlanır ve bu şekilde çalışır. Bu bağlantılar üzerinden ilgili cihazın çalışmak için gerekli olan elektrik enerjisini alması ve veri iletişimi sağlanması da mümkün olmaktadır.
Tabi bu elektrik bağlantısı tüm donanımların gerekli enerjiyi anakarttan aldığı anlamına gelmez, genel olarak anakarta kablo ile bağlanan donanımlar çalışmak için gerekli olan enerjisini bilgisayarın güç kaynağından yine kablolar ile alır.
Anakart Nedir ? sorusunu elimizden geldiğince yanıtlamaya çalıştık, internet üzerindeki diğer kaynaklardan daha fazla da bilgi alabilirsiniz.
Şirketimiz her çeşit elektronik devre kartının geri dönüşümünü yaparak çevrenin korunmasına yardımcı olmak ile beraber oldukça yüksek sizlere satınaldığı elektronik atıklar için sahiplerine memnun edici ekonomik fayda da sunmaktadır. Tüm toplu elektronik atıklarınızın alımı için lütfen bizi arayarak fiyat teklifi alınız 0 555 800 50 55