CD Hurdaları kullanımaz hale gelmiş olan CDler DVDler ve Bluray Diskler olarak düşünülebilir. Optik medyalar son 30 yılın en büyük veri taşıma buluşu olarak ortaya çıkmışlardır ve ilk başta 74 dakikalık 16 bit 44.1 khz müzik kaydedilebilen ve zamanı için plak kalitesinin üstünde ve kaset kalitesinin çok üstünde neredeyse stüdyo kalitesinde stereo ses taşıyabilen müzik cdleri üretilmeye başlanmıştır, bu dünya üzerinde veri taşıma medyalarının ilk dijital basamağı olarak kabul edilmektedir.
Compact Disc in kısaltması olan CD taşınabilir disk anlamına gelmektedir, disk çeklinde ve optik olarak lazer izlerinin sayısallaştırılması mantığı ile veri kaydedilmesini sağlayan CDlerin zamanı için en büyük avantajı analog çağın bitip dijital çağın başlaması olarak değerlendirilmektedir. CDlere kaydedilen veri CD üzerinde herhangi bir fiziki hasar oluşmadığı sürece sonsuza kadar aynı biçimde kalabilir çünki veri sayısal yani dijital olarak kodlanmıştır. CDyüzyinde mikroskobik olarak bit formatında lazer izlerine kodlanan veri ses yada veri olarak okunarak saklanan bilginin veriye dönüştürülmesi mantığı ile çalışmaktadır.
CDler okunabilir yazılabilir ve tekrar yazılabilir olarak 3 formatta hazırlanmaktadır, okunabilir cdler sadece fabrikasyon olarak kaydedilen verinin okunabildiği cdlerdir film müzik ve yazılım cdleri bu formatta hazırlanır. Yazılabilir cdler ise üzerine kullanıcının 1 defa istediği veriyi kaydedebildiği ve bu kaydın istenen cihazda okunabildiği cdlerdir. Tekrar yazılabilir Cdler ise teorik olarak 1000 defaya kadar yazılıp silinip tekrar yazılabilir cdler olarak değerlendirilmektedir.
Doğru nem ısı ve ışık ortamında saklanan ve fiziki hasar görmeyen CDler çok uzun yıllar boyunca veri saklayabilen medyalardır bu sebeple çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Dünya üzerinde satışı yapılmış olan CD sayısı insan nüfüsunun 100 katından fazla olarak değerlendirilmektedir.
Günümüzde CDlerin yerini daha çok DVD ler almıştır ve yavaş yavaş Bluray e geçiş yapılmaktadır, Daha ileri lazer teknolojileri ile aynı boyuttaki medyalara 7 ila 80 kat daha fazla veri sığdırılabilen bu teknolojiler ile çok yüksek çözünülürlüklü görüntü ses ve çok yüksek miktarda veri kaydedilebilen medyalar oluşmaktadır ve artık CD kullanımı gittikçe azalmaktadır.
CD Hurdaları tanımı genel olarak her çeşit optik medyayı kapsadığı için DVD hurdarı da CD Hurdaları veya hurda cd gibi isimler ile anılmaktadır, Plastik maddeden üretien CDler çok hızlı dönüş yapmaları ve üst kısımlarına veri kaydedileceği için ağırlıklı olarak polikarbon ve polikarbon polimerleri kullanılarak yapılamaktadır ve üst yüzeylerinde farklı elementlerden oluşan bir veri taşıyıcı katman bulunmaktadır, veri katmanı bazen özel maddelerle korunuyor olabilir , üst kısımlarında da genellikle yazı yazılabilir bir yüzey olmaktadır bu yüzey bazen boyanabilir özellik de taşıyabilmektedir.
CD Hurdaları plastik geri dönüşümü sektörünün önem verdiği ama elektronik cihazlar ile beraber çok yüksek miktarda da bulunduğu için elektronik atık geri dönüşümü sektörünün de önem gösterdiği atıklar arasında yer almaktadır ve CD Hurdaları ekonomik değer bakımından değerli plastik ve polikarbon atıklar sınıfında yer almaktadır bu sebeple bilgisayar medya teknoloji yazılım sektörlerinin geri dönüşümcüler kağıtçılar ve plastikçiler gibi önem vermesi gereken atıklar olarak değerlendirilmelidir ve çöpe atılmamalıdır.
Şirketimiz her çeşit elektronik atık alımı yaptığı gibi CD Hurdaları , DVD hurdaları alımı da yapmaktadır, elinizde bulunan toplu CD Hurdaları nın alımı için lütfen bizi arayarak fiyat teklifi alınız 0 555 800 50 55
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.