Elektronik Devre Kartlarının Sınıflandırılması elektronik atık sınıflandırmasına göre yapılmaktadır, tüm elektronik devre kartları aynı sınıflandırmada değildir, bunun sebebi elektronik atık geri dönüşümü yapıldıklarında oluşturabildikleri ekonomik değer yani geri kazanılabilir element içeriklerindeki farklılıklardır. Elektronik devre kartı hurdalarının sınıflandırmasında üretimlerinde kullanılan elementler ve bunların yoğunlukları dikkate alınmaktadır.
Elektronik Devre Kartlarının Sınıflandırılması yapılırken temel olarak fiziki görünüşleri ve kullanılmakta oldukları alanlar dikkate alınarak yapılan bir fiziki ayrıştırma bulunmaktadır. Bu standartlaştırılmış ayrıştırma mantığı ile ayrıştırılan elektronik atıklar, dünyanın farklı ülkelerinde yer alan elektronik atık geri dönüşümü tesisleri tarafından uyumlu sınıflandırmalara dahil olarak ayrıştırılırsa alım depolama sevkiyat ve geri dönüşüm prosedürleri çok daha kolay sağlanabilmektedir. Yani ülkemizde doğru biçimde sınıflandırılan elektronik atıklar tüm dünyada bu standartları kullanan tesisler tarafından kabul edilerek işlenebilmektedir. Bu sınıflandırmalara uyulmadan elektronik atıkların tesisler arası trafiği mümkün olmamaktadır, ortak sınıflandırma standartlarına uyulması halinde toplanan elektronik atıkların yurtdışında işlenmesi de mümkün olabilmektedir.
Temel elektronik devre kartı hurda sınıflandırmalarını incelersek ;
B C Trafo kartı sınıflandırması genel olarak AC DC elektrik enerjisi dönüştürücü devrelerde kullanılan elektronik kartlardır, bu kartların temel görevi şebeke elektriğini dijital sistemlerin kullanabileceği direk akıma dönüştürmektir, bu devre kartları elektronik sistemlerin ilk gününden beri kullanılmakta olan devrelerdir ve yüksek vasıflı elektronik bileşenler içermezler, geri kazanılabilir nadir metaller de içermedikleri için ekonomik değerleri düşüktür. En çok karşılaşılan devre sistemleri bilgisayar güç kaynakları , televizyon besleme devreleri ve her çeşit elektronik cihazın DC dönüştürücü devreleri olarak karşımıza gelmektedir.
Bilgisayar anakart hurdaları ise en yaygın olarak karşımıza gelmekte olan elektronik kart hurdaları arasında yer alırlar bunun sebebi son 30 yılda çok yaygın bir şekilde kullanımı artan kişisel bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlardır. Yaklaşık 4 10 yıl kadar kullanım ömürleri olan masaüstü bilgisayarlar dizüstü bilgisayarlar ve sunucu sistemleri belirli bir süre sonunda kullanım dışı kalırlar ve bu sonuç elektronik atık haline gelmelerini sağlar. Bilgisayar hurdaları nın üretiminde kullanılan elektronik kartlar farklı sınıflarda da olabilmektedir. Yüksek verimli bilgisayar anakart hurdaları 1. sınıf anakart hurdaları olarak değerlendirilmektedir, bu sınıfa ait anakartlar yaklaşık 20 yıl veya daha önceki dönemlerde üretilmiş olan bilgisayarlardır , günümüze yaklaşıldığında kimya ve malzeme bilimlerindeki gelişmeler , üretim tekniklerindeki gelişmeler ile daha düşük değerli elementler kullanılarak anakartların üretilebilmesi mümkün olmaktadır. Daha düşük ekonomik maliyet ve daha yüksek arge ve bilim kullanılarak günümüzde üretilen elektronik devreleri çok daha eski dönemde üretilen elektronik devrelere göre daha ekonomik maliyetler ile üretilmektedir, bunun sağlanmasındaki en büyük avantaş demir bakır aluminyum dahil olmak üzere tüm metal sınıfı elementlerin ve kıymetli madenlerin daha az kullanılabiliyor olmasıdır.
Elektronik Devre Kartı hurdalarında en yaygın olarak karşımıza gelmekte olan AB sınıfı elektronik kart hurdaları da veri işleme becerisine sahip elektronik cihazlar içerisinde bulunan devre kartlarıdır, bunlar genel olarak uydu alıcı , dvr , modem gibi veri işleme ve multimedia işleme özellikleri olaran elektronik cihazlardır ve bu cihazlardan çıkmakta olan elektronik kart hurdaları da yüksek değerli elektronik hurdalar arasında yer almaktadır.
Elektronik Devre Kartlarının Sınıflandırılması yapılırken genel prensip fiziki görünüş ve elektronik cihazın kullanım alanıdır demiştik, elektronik cihazın kullanım alanı üzerindeki elektronik bileşenler hakkında uzman görüşü sağlayabildiği için önemlidir, Genel olarak basit elektronik devreler basit devre sistemleri kullanırlar ve kıymetli maden içerikleri yoktur veya çok az miktardadır. Yüksek seviye elektronik işlem yapan elektronik devreler ise yüksek seviye elektronik devre sistemleri kullanırlar , bu elektronik devre sistemlerinin üretiminde nadir metaller yani altın gümüş platin ve paladyum da kullanılır ve ayrıca üretimlerinde çok yüksek sayıda ve çok katmanlı veriyolları ve bağlantı noktaları kullanıldığı için genel yüzey alanına ve ağırlığına göre kullanılan bakır oranı da basit elektronik devre kartlarına göre yüksektir. Yüksek seviye elektronik devre kartlarının yüksek ekonomik değeri yukarıda belirttiğimiz gibi daha yüksek oranda nadir metaller ve ağır metaller içeriyor olmasından kaynaklanmakdır.
Tüm elektronik hurdaları nın ekonomik değeri geri kazanılabilir element içeriklerine yani genel ağırlığına göre ne oranda bakır aluminyum demir gibi ağır metaller ve ne oranda altın gümüş platin paladyum gibi nadir metaller içerdiklerine göre belirlenmektedir.
Şirketimiz her çeşit elektronik kart hurdaları , anakart hurdaları , bilgisayar hurdaları , bilgi işlem hurdaları , laptop hurdaları , cep telefonu hurdaları gibi her çeşit elektronik atık alımı yapmaktadır. Tüm toplu elektronik atıklarının güncel fiyatlar ile doğru sınıflandırma ile nakit ödeme yapılarak satınalınması için lütfen bizi arayarak fiyat teklifi alınız 0 555 800 50 55
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.