Elektronik Hurda Geri Dönüşüm elektronik atıkların geri dönüşümünün yapılarak yeniden hammadde haline getirilmeleri ve geri dönüşüm yapılarak ekonomik değer kazanamayacak veya doğa için zararlı olabilecek kısımlarının da çevre bilinci ile doğaya zarar verilmesinin önüne geçilmesi işlemlerinin tamamını kapsayan yeni nesil bir geri dönüşüm prensibidir.
Elektronik Hurda Geri Dönüşüm temel olarak diğer tüm geleneksel geri dönüşüm faaliyetleri ile aynı mantığı hedefler , hurda haline gelen ekipmanların içerisinde bulunan elementlerin maksimum miktarının geri dönüştürülerek yeniden kullanılabilir hammadde haline gelmesi hedeflenir. Fakat elektronik atıkların kendine özel sistemler ve prosedürler işlenerek geri dönüşüm yapılması gerekmektedir.
Öncelikle geleneksel geri dönüşüm yapılan ve en yaygın olan dört alandan bahsederek daha kolay anlamanızı sağlayacağız, Dünya üzerinde en çok tüketilen ve en çok geri dönüşüm yapılan üç sınıf metal plastik ve kağıttır, bunları cam takip etmektedir. Metal geri dönüşümünde parçalar halinde veya bütün olarak hurdaya ayrılan ve metal elementi içeriği bulunan atıkların metal olan kısımları fiziki ayrıştırma yapılarak metal sınıfındaki bölümleri ayrıştırılır, daha sonra metaller kendi sınıflarına göre ayrıştırılır demir, çelik , bakır , aluminyum , çinko , kurşun en çok rastlanan ve kullanılan ve geri dönüştürülen metal sınıfı hurdalardır. Daha sonra bu hurdalar ilgili element sınıfını işleyen büyük fabrikalarda geri dönüşüm yapılırlar, genel sistem ısı altında eritme , temizleme , saflaştırma ve döküm adımlarını takip ederek yeniden metal hammaddesi haline getirilen hurdaların ekonomik değer kazanmasıdır.
Plastik geri dönüşümü metal ile benzer bir mantıkla çalışır fakat plastik sektörünün kalbi kimya ve ısı enerjisidir ve plastikler insan yapısı olduğu ve sınırlı bir geri dönüşüm potansiyeli olduğu için süreçler biraz daha farklıdır, bazı plastik sınıfları geri dönüştürülemezken , bazı sınıflar geri dönüşüm yapılırken elde edilen sonuçlar farklı sınıf plastikler olabilirken , bazı plastik sınıfları da aynı doğa elementleri gibi çok az kayıp veya kayıpsız olarak geri dönüşüm yapılabilmektedir. Plastik atıkların çevresel olarak çok büyük bir tehlike oluşturması plastik atıkların geri dönüşümünde hedefin %100 oranında geri dönüşüm olarak konulmasını zorunlu kılmaktadır. Çünki plastik sınıfı atıklar dünya yüzeyinde onlarca yüzlerce hatta binlerce yıl çözülemeyen , doğal olmayan malzemelerdir ve geri dönüştürülemeyen her plastik dünyayı belkide yüzyıllar boyunca kirletecektir. Şuan dünya yüzeyinde ve denizlerde bulunan ve geri dönüştürülmeden doğaya bırakılan plastikler ülkemizin tüm topraklarını tamamen kaplayacak miktarın onlarca katı boyuta ulaşmış durumdadır. Her yıl da Kıbrıs adasını örtebilecek miktardan daha fazla plastik doğaya bırakılmaktadır. Aslında bu plastiklerin %80i ekonomik değer de sağlayarak geri dönüştürülebilecek sınıflara dahil olan plastiklerdir.
Kağıt geri dönüşümü de yine dünya için önemli bir imkan sağlamaktadır. Her bir ton geri dönüştürülmüş kağıt yaklaşık 50 yaşındaki 10 kadar ağacın korunmasına olanak sağlayacaktır ve bu ağaçların gelişimi için tüketilecek tonlarca suyun doğanın farklı bir alanında tüketilmesine olanak verebilecektir. Ayrıca geri dönüştürülebilir kağıtların geri dönüştürülmesi sonucunda her 1 ton kağıt 10 litre fosil yakıtın tüketilmemesine olanak da sağlaması ile dünyayı kirleten yaktı tüketimi ve hava kirliliği sorunlarını da azaltacaktır.
Cam da yine doğadan gelen ve binlerce yıldır kullanılan bir üründür ve her çeşit camın geri dönüşümü yapılabilmektedir, Lamine cam gibi cam içeriğine farklı element ve alaşımların katıldığı sınırlı cam sınıflarında problem oluşsa da cam geri dönüşümü de çok önemli bir çözüm olarak dünyanın korunması için önem taşımaktadır.
Yukarıda belirttiğimiz dört ana geri dönüşüm kalemi kendi içinde onlarca alt kırılıma sahiptir ve en büyük tehlike yukarıda belirttiğimiz gibi plastiklerden kaynaklanmaktadır. Çünki metal , kağıt ve cam sınıfı hurdaların geri dönüştürülmemesi de büyük bir tehlike değildir, metal atıklar doğada çürüme ile yine toprağa karışabilirler, belki onlarca yıl sürer ama metal cam ve kağıt atıklarının doğadaki tehlikesi çok büyük değildir, Doğadan gelen işlenen şekillendirilen metal kağıt ve cam atıklar üretimlerinde kullanılan doğa elementlerine çok yakındır veya birkaç elementin karışımı olan alaşımlar oldukları için tehlikeleri az boyuttadır. Bu sınıflar çok büyük tehlike oluşturmaz fakat plastik atıkların yarattığı tehlike metal cam ve kağıt sınıflarının en az 1000 katı kadardır. Bu sebeple tüm uygar ülkeler plastik kullanımını sınırlandıran ve kağıt sınıfı ürünleri özendiren politikaları izlemektedir. Ülkemizde de son yıllarda alışveriş poşetleri ile başlayan uygulamalar memnun edicidir, önümüzdeki yıllarda da dünyaya paralel olarak pet şişelerde benzer uygulamaların gelmesi yerinde olacaktır.
Elektronik Hurda Geri Dönüşüm temel olarak yukarıda belirttiğimiz metal geri dönüşümüne büyük benzerlikler içermesine rağmen büyük farklılıkları da vardır. Temel farklılık elektronik hurdaların tamamının kombine atıklar olmasından kaynaklanmaktadır, yani hiçbir elektronik hurda normal fiziki ayrıştırma methodlarının tamamı da kullanılsa tek bir sınıf atığa dönüştürülemez ve elde edilen saf elektronik atık sınıfındaki atıkların bile işlenebilmesi için bu konuya özel geliştirilmiş tesisler tarafından geri dönüşüm yapılmaları zorunludur.
Anlaşılır bir örnek ile size açıklamamız süreci anlamanız açısından önemlidir, örnek olarak hurdaya ayrılan bir masaüstü bilgisayar hurdası içerisinde anakart hurdası , elektronik kartı hurdası , harddisk hurdası , ram hurdası , hurda işlemci , hurda ekran kartı , hurda cdrom , hurda güç kaynağı sınıfında elektronik atıklar bulunur , fiziki ayrıştırma neticesinde bu ürünler elektronik hurda olarak ayrılır, kalan ekipmanlar içerisinde bulunan metaller metal hurdası , plastikler de plastik hurdası olarak ayrıştırılır. Metal ve plastik hurdaları yukarıda belirttiğimiz geleneksel geri dönüşüm methodları ile geri dönüştürürken , elektronik sınıfı hurdaların geri dönüştürülebilmesi için rafinasyon işlemini gereklidir.
Elektronik Atık Rafinasyon işlemi elektronik atık sınıfında olan yani elektronik devre sistemlerinden oluşan tüm atıkların özel rafineri sistemlerinde kimya ve metalurji bilimine dayanan özel kimyasal yöntemler ile geri dönüştürülmesi prosedürlerinin tamamı anlamına gelmektedir. Çünki elektronik devre sistemleri birkaç sınıf plastik , birkaç sınıf ağır metal ve birkaç sınıf nadir metalin özel yöntemler ile elde edilen alaşımlarının çok dar bir alanda fiziki yöntemler ile ayrıştırılması imkan olmayacak biçimde üretilmiş özel ekipmanlardır. Bir bilgisayar anakart hurdası içerisinde en az 3 farklı tür plastik ve en az 10 çeşit doğa elementi bulunur ve toplam 500 gram kadar ağırlığın içerisinde bulunan bu elementlerin geri dönüştürülmesi özel kimyasal işlemler ile mümkün olmaktadır. Bu işlemler geleneksel metal plastik cam ve kağıt geri dönüşümü işlemlerinden çok daha karmaşık ve zor süreçlerdir ve bunun için özel rafineriler kurulmuştur.
Yukarıda açıkladığımız gibi Elektronik Hurda Geri Dönüşüm genelsel geri dönüşümün bir üst kümesidir ve geleneksel geri dönüşüme birkaç çeşit çıktı verebilmesine rağmen kendisine özel sistemler kullanılarak ayrı bir uzmanlık alanı olarak yaşamını sürdürmektedir.
Şirketimiz her çeşit Elektronik Hurda Geri Dönüşüm yapabilen bir şirkettir ve elinizde bulunan her çeşit toplu elektronik atığı çevre bilinci ile geri dönüştürerek yeniden hammadde haline gelmesini sağlar. Bu sayede yukarıda belirttiğimiz çevresel etkilerin tamamının önüne geçilmiş olur. Ayrıca tüm bu çevre duyarlılığınıza ek olarak her çeşit elektronik atığı piyasa şartlarına göre güncel ve en yüksek fiyatlar sağlayarak satınalıyor olmamız sizlerin hurdaya ayırdığınız bilgisayar hurdaları , cep telefonu hurdaları ve elektronik hurdaları gibi her çeşit elektronik atığı satarak gelir elde etmenize olanak da sağlamaktadır. Bu sebepler ile tüm toplu elektronik atıklarınızın alımı için lütfen bizi arayarak fiyat teklifi alınız 0 555 800 50 55
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.