Harddisk Sürücülerin İmha Edilmesi harddisk sürücülerin hiçbir imkan ile geri döndürülemeyecek biçimde işlenmesi ile harddisk sürücüler içerisindeki verinin kullanılmaz hale getirilmesi işlevlerini tanımlamaktadır.
Harddisk Sürücüler bilgisayarlar sunucular ve dizüstü bilgisayarlarda bulunan kalıcı depolama ürünleridir, bilgisayarlar içerisindeki işletim sistemi kullanıcı programları ve tüm kullanıcı verileri harddisk sürücüler üzerinde saklanır ve kalıcı depolama sistemleridir. Yani bilgisayarda bulunan tüm veri harddisklerde kayıtlı olarak durur. Kişilerin ve Şirketlerin bilgisayar üzerinde sakladıkları tek ve en önemli şey veri yani bilgilerdir. Bu bilgilerin yabancı kişiler tarafından görülememesi için elektronik atık geri dönüşümü esnasında harddisk sürücüler tek ve en önemli donanım parçasıdır.
Harddiskler verileri sakladığı ve genellikle şifreleme sistemleri kullanılmadığı için harddisk sürücüye fiziken ulaşabilen bir kişinin verilere de ulaşma ihtimali bulunmaktadır, bireyler ve kurumlar bu durumun önüne geçmek için Harddisk Sürücülerin İmha Edilmesi işlemini tercih etmektedir.
Avrasya Geridönüşüm Harddisk Sürücülerin İmha Edilmesi konusunda teknolojinin sağladığı bütün imkanları kullanacak altyapıya sahiptir. Günümüzde harddisk imhası için en yaygın ve güvenli 3 seçenekten bahsedilmektedir. Verilerin veri bertaraf yazılım ve donanımları ile geri döndürülemeyecek biçimde yok edilmesi , harddisk sürücülerin manyetik alan cihazları ile kullanılmaz hale getirilmesi ve harddisk sürücülerin fiziken imha edilmesi.
Verilerin Veri Bertaraf teknolojileri ile yok edilmesi harddisk sürücüye fiziki olarak zarar vermeden içerisinde saklı olan verinin özel yazılım veya donanımlar kullanılarak yok edilmesi işlemidir. Bu konuda dünya standartları ABD ve Avrupa tarafından koyulan standartlar olarak kabul edilmektedir ve genel olarak tüm harddisk üzerindeki verinin 3 defa farklı karmaşık ve anlamsız veriler ile tüm alanının doldurularak silinmesi sonucunda hiçbir veri kurtarma teknolojisinin bu verilere erişmediği gözlemlenmiştir ve bu veri imha ekipmanları ve yazılımları bu prosedürleri uygulamaktadır.
Veri Bertaraf teknolojilerinin avantajı ilgili harddisk sürücüye zarar vermediği için harddisk sürücünün ekonomik değerinin korunması ve yeniden kullanımının mümkün olmasıdır. Ayrıca bu çözümü ilgili kurum kendi bünyesinde de uygulayabilmektedir. Fakat bu çözümler veri imha yazılımı veya donanımı için ek maliyetler getirmektedir , ayrıca veri imha prosedürü yazılım olarak tercih edilirse bu işlemin yapılacağı bilgisayarlar ve IT ekipmanlarının kullanılması da ek maliyetler getirmektedir. Donanım olarak tercih edilmesi durumunda ise çok daha yüksek maliyetli IT ekipmanlarının satınalınması gerekmeli olmaktadır.
Tüm maliyetler üstlenildiği zaman da yüksek adette harddisk sürücü bulunuyorsa eğitimli insan gücünün harddisk veri imha prosedürlerine atanması ve işlemlerin el ile hassasiyetle yapılması gerekmektedir. Çünki her bir harddisk üzerindeki verinin imha edilmesi saatler ve disk türüne göre günler sürebilmektedir ve bu yazılım ve donanım çözümleri aynı anda sınırlı sayıda harddisk sürücüyü bertaraf edebilmektedir, yüzlü binli adetlerde harddisk sürücünün temel seviye yazılım ve donanımlar ile bertaraf edilmesi birkaç kişilik iş gücünün günler sürecek bu prosedürler için atanmasına yol açacaktır ve Bilgi İşlem Ekipleri bu prosedürleri yapmaları halinde diğer görevlerinde eksiklikler yaşanabilmektedir.
Manyetik Alan teknolojileri ile harddisk sürücülerin imha edilmesi , harddiskler içerisinde veri saklama için bulunan manyetik disklerin çok yoğun manyetik alan altında tutulmak suretiyle kullanılmaz hale getirilmesi ile içerisindeki saklanan verinin bozulmasına ve harddiskin yeniden kullanılmamasına sebep olmak için tasarlanan elektronik cihazlardır. Bu cihazlar yüksek elektrik enerjisi kullanarak anlık yada sürekli bir kuvvetli alan oluştururlar ve içerisinde kalan harddisk sürücü yada sürücüler bu manyetik alanın etkisi ile kullanılmaz hale gelirler. Başarılı bir çözümdür fakat bu çözümün de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır, dezavantajı harddisk sürücünün tekrar kullanılabilir durumda olmaması , yüksek enerji sarfiyatı , yüksek iş gücü yaratması ve işlemin çok az sayıda diskin birkaç dakikada işlem görmesi sebebi ile yüksek adette olan harddisk sürücülerin haftalar sürecek bir işlem ile bertaraf edilebilmesidir, ayrıca bu ekipmanların maliyeti harddisk imha yazılımlarına göre çok çok yüksek yine harddisk imha donanımlarına göre oldukça yüksek seviyededir.
Yukarıda belirttiğimiz harddisk sürücülerin yazılım veya özel donanımlarla veri imhasının yapılması ve harddisklerin manyetik alan ile degauss yöntemi ile manyetik olarak imha edilmesini kapsayan çözümlerdir. Kendilerine göre avantaj ve dezavantajları belirtilmiştir. Genel olarak insan gücü , işlem zamanı ve maliyet temel büyük dezavantajları olarak karşımıza gelmektedir. Her iki alternatifte de verilerin erişilebilir olma ihtimali kesinlikle yoktur, hatta bu teknolojileri geliştiren şirketler veri kurtarma firmalarının katılımına açık yarışmalar düzenleyerek veri imha prosedürlerinin başarısını veri kurtarma şirketlerinin denemeler yapmasına müsade ederek ispat etmektedir. Veri kurtarma şirketleri de son teknolojinin imkanları ile veri bertaraf yazılımları tarafından imha edilen verileri kurtarma çalışmaları yapmakta fakat başarılı olamamaktadır. Teknik olarak neticeler ispat edilmekte ve özel yazılım ve donanımlar veri imha işlemi sonucunda harddisk marka model ve seri numarası ile elektronik imzalı sertifikalar düzenleyerek veri imha işleminin geri döndürülemez biçimde yapıldığının ispatını sağlamakta ve sunmaktadır.
Harddisklerin Fiziken bertaraf edilmesi de yine kesin bir çözümdür, bu işlemde harddisk sürücüler ve kontrol kartları birbirinden fiziken ayrıştırılırlar, daha sonra verinin saklandığı harddisk gövdesi delici cihazlar veya kırıcılar ile hasar verilerek yada parçalanarak fiziken imha edilir. Dünya üzerinde fiziken hasar gören veya parçalanan bir harddisk üzerinden veri okuyabilecek bir teknoloji yoktur ve kesinlikle verilere erişilmesi mümkün olmamaktadır. Bu çözüm delici kırıcı parçalayıcı elektronik aletler , eğitimli iş gücü , gürültü , enerji tüketimi gibi maliyetler yaratmaktadır ve genellikle kişiler yada kurumlar kendi imkanları ile bu fiziki bertarafı yapmamayı tercih ederler. Bu çözüm genellikle veri imha şirketleri veya geri dönüşüm tesisleri tarafından sunulmaktadır.
Şirketimiz kişisel verilerin korunması konusunda gerekli bilgi beceri ve eğitime sahiptir ve tesisimize gelen tüm harddisk sürücüler talep edilsin edilmesin imha prosedüründen geçirilerek geri dönüşümleri yapılmaktadır. Veri imha teknolojileri ve fiziki bertaraf yöntemleri ile imha edilen harddiskler ile ilgili sunulacak sertifikalar ile verilerinizin imha edildiği de garanti altına alınmaktadır.
Şirketinizin tüm toplu harddisk sürücü imhası veya veri imhası prosedürleri için sizinle işbirliği yapmaktan memnuniyet duyarız. Bizim ile iletişime geçerek harddisk sürücülerinin miktarı ve imha biçimi ile ilgili ihtiyaçlarınızı değerlendirerek en uygun çözüme ulaşmanıza yardımcı olabiliriz.
Lütfen yönetim ekibimize 0 555 800 50 55 numaralı telefon aracılığı ile ulaşınız.