Server yani Sunucu bilişim yazılım altyapısı sağlamakta olan özel bilgisayarlara verilen genel bir isimdir. Sunucu yani ingilizce server kelimesi ingilizce serve ve türkçe sunmak kelimesinden türemiştir, sunma işlemini yapan yani sunucu tam da görevini ifade eden bir kelime olarak çok doğru seçilmiştir.
Sunucular belirli bir yazılım altyapı hizmetini elektronik olarak bu hizmeti almak isteyen istemcilere sunmak için dizayn edilen özel bilgisayarlardır, bu dizayn hem donanım hemde yazılımlarının özel olarak geliştirilmesi ile olmaktadır yani hem elektronik bileşenleri hemde yazılımları özel yazılım hizmetlerinin istemcilere sağlanması hedeflenerek dizayn edilmektedir.
Bu nokta sunucuların en temel farkı olarak karşımıza gelmektedir, masaüstü bilgisayarlar yani kişisel bilgisayarlar çok daha çeşitli görevler alabilecek esnekliğe sahiptirler, yani güncel ve güçlü bir masaüstü bilgisayarı kullanarak bir kişi sadece ofis programları ile yazı sunum ve hesaplama yaparken , başka bir kullanıcı yalnızca internet erişimi ve sosyal medya için kullanabilirken , başka bir kullanıcı yalnızca email iletişimi için kullanabilir, bir başka şirket muhasebe programı kullanırken , bir başka şirket kurumsal kaynak yönetim yazılımı kullanabilir , ve aynı bilgisayarlar bir kişi müzik bestelerken , bir başkası resim yapabilir , bir başkası oyun geliştirirken , başka biri kodlama yapabilir , bir başka oyun sever de oyun oynarken , başka biri müzik dinleyebilir , ve tüm bunlara ek olarak herkes bunların birkaçını birlikte yaparken isterlerse uygun programlar bulunuyorsa aynı bilgisayarda hepsini de yapabilirler.
Ama sunucular için durum böyle değildir , sunucular genellikle bir görev için geliştirilmiş yazılımı çalıştıran büyük bilgisayarlardır ve tüm donanımları belirli spesifik işletim sistemi ve programları çalıştırarak çok uzun süre çok yüksek performansta belirli ve sınırlı bir görevi üstlenerek istemci bilgisayarlara ağ üzerinden bu hizmetleri sunmak ile görevlendirilirler.
Bu sebeple sunucular çok yüksek performanslı donanımlar kullanırlar ve yazılımları da bu konu için özel geliştirilmiş yazılımlardır.
Genel olarak en çok karşılaşılan Server Sunucu Çeşitleri Nelerdir ?
Mail Server / Posta Sunucusu internet üzerinden istemcilerin bağlanarak pop3 imap gibi protokoller ile posta kutularındaki mesajları alıp görüntülediği ve eposta gönderimi yapabildikleri eposta email sunucularıdır.
News Server / Haber Sunucusu internet üzerinden nntp protokolü ile haber sunucu hizmeti sağlayan sunuculardır.
Platform Server / Altyapı Sunucusu belirli bir altyapı hizmetini sunma görevinde olan sunuculardır , örneğin Getokx protokolü sunucusu getokx protokolü kullanan bir yazılım için platform sunucusu olarak istemcilere cevap vermektedir.
Application Server / Yazılım Sunucusu belirli bir yazılım hizmetlini istemcilere sunmakta olan internet veya yerel ağa bağlantılı sunuculardır örneğin muhasebe yazılım sunucusu bir yazılım sunucusudur , muhasebe yazılımını istemci bilgisayarların kullanımına sunar. İstemci bilgisayarlar muhasebe yazılımı sunucusuna bağlanarak çalışırlar.
Communication Server / İletişim Sunucusu herkesin kullanmakta olduğu anlık mesajlaşma sohbet veya arama hizmetleri için istemcilerin ortak olarak bağlandıkları iletişim sunucularıdır.
FTP sunucusu / FTP server Internet üzerinden dosya gönderimi dosya depolama veya dosya alımı yapılması için hazırlanmış olan sunuculardır.
Collaboration Server / Ortak Çalışma Sunucusu çok kişinin aynı dosyalar veya aynı veriler üzerinde birlikte çalıştıkları sunucularda veri bütünlüğü ve güncelliğin sağlanabilmesi için verilerin saklandığı ve belirli politikalar ile verilerin korunduğu birlikte çalışma sunucuları olarak karşımıza gelmektedir.
Web sunucuları / Web server internet üzerindeki web sitelerinin kaynak verilerini saklayan ve erişecek istemcilere web sayfalarını oluşturarak ileten sunuculardır.
Bu sunuculara ek olarak bulut sunucular , sanal sunucular , telnet sunucuları , DHCP sunucuları , dosya sunucuları gibi yüzlerce çeşit sunucu daha bulunmaktadır.
Yukarıda belirttiğimiz gibi sunucuların en temel özelliği çok uzun süreler ile kesintisiz çalışacak donanımları bulunması ve sürekli yüksek perfromans sunarak belirli yazılım hizmetlerini istemcilere sağlamalarıdır.
Üretimlerinde kullanılan yüksek vasıflı elektronik bileşenler sayesinde sunucu hurdaları çok yüksek ekonomik değere sahiptirler ve bu sayede geri dönüşüm değerleri yüksek rakamlara ulaşmaktadır.
Bu sebeple her çeşit bilgisayar bilgi işlem ve geleneksel hurda firmalarına sunucu hurdaları nın çok yüksek değerli elektronik atıklar olduklarını hatırlatmak isteriz.
Şirketimiz profesyonel bir geri dönüşüm tesisidir ve her çeşit toplu elektronik atığın alımını ve çevreci yöntemler ile geri dönüşümünü yapabilmektedir. Tüm toplu bilgi işlem hurdalarınız , sunucu hurdalarınız , elektronik kart hurdalarınız , bilgisayar hurdası , cep telefonu hurdası , elektronik kart hurdası , sunucu hurdası gibi her çeşit toplu elektronik atığınızın güncel fiyatlar ile peşin ödeme yapılarak satınalınması için lütfen bizi arayarak fiyat teklifi alınız 0 555 800 50 55
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.