Uydu alıcı cihazları uydulardan yayınlanan yayınları televizyonlarda izlemek için geliştirilmiş cihazlardır. DVBS standartlarına uygun uydu yayınlarını çanak antenler üzerinden okuyarak çözümleyen, görüntü ve ses biçiminde seyredilebilir halde televizyonlara sağlayan cihazlardır.
Uydu alıcılar çok önceki dönemlerde analog yayınlar olarak hayatımıza girmiştir, analog yayınlar normal eski nesil televizyon yayınları ve radyo yayınları gibi kaynaktan uzaklaştıkça kalite kaybının olduğu bir teknolojidir, yani veri sürekli bir form halindedir ve bu esnada çok farklı değerler okunabildiği için netlik veri kirliliği sebebi ile bozulmaya müsaittir.
Yani analog yayınlar veri kaynağından uzaklaştıkça bozulma yaşayabilir ve gerçek hayatta yaşamaktadır, bu bozulmalar belirli bir seviyeye gelmedikçe insan gözü veya kulağı pek ayırdedemez fakat belirli seviyelerden fazla bozulmalar görüntü netliğinde bozulma ve seste kayıp olarak karşımıza gelmekteydi.
Daha sonraki dönemde dijital yayınların çıkması ile uydu yayınları dijital uydu sistemleri tarafından yayınlanmaya başladılar ve bu sistemlerde kayıp bulunmamaktadır.
Analog Yayın Dijital Yayın Farkı Nedir ?
Analog yayın sürekli olan sinyalin belirli bir form ile çözümlenmesi mantığına dayanır ve sinyaldeki bozulmalar direkt olarak çözümlenen ses ve görüntüde kirliliğe yani bozulmalara sebep olabilir. Dijital yayın ise verinin sayısal olarak kodlandığı yani 0 ve 1 verileri kullanılarak milyarlarca bitlik veriye dönüştürülerek aktarıldığı sistemlerdir ve veri daima kaynaktan iletildiği biçimde korunabilir.
Dijital yayınlarda bu sebeple bozulma bulunmaz yani kaynaktan çıktığı biçimde hedef noktada okunur çözümlenir ve görüntü ve seste bozulma bulunmaz.
Uydularda Görüntü , Ses ve Veri Nasıl Aktarılır ?
Uydu yayınları dünya yörüngesinde bulunan geoorbital seviye denilen bir noktada serbestçe duran elektronik yayın uydularından dünyaya gönderilen radyo frekanslarıdır, belirli bir seviye uydu yayınlarına ayrılmıştır ve bu frekanslar canlıların işitebileceği yada görebileceği frekans aralığı dışındadır yani canlılar bu yayınları göremez ve duyamazlar fakat bu yayınlar dünyaya doğru uydular tarafından gönderilirler.
Uydu yayınları tek yönlü yayınlardır yani uydular yayınları dünyaya doğru gönderirler ve belirli bir hedef bölgeleri vardır yani bir uydu tüm dünyaya yayın gönderemez. Bunun sebebi dünyanın şekli ve uydunun yönlendirebileceği sinyal miktarı ile alakalıdır. Dünya küre şeklinde olduğu için güneş ışıkları bile en çok kürenin bir yüzüne düşebilir ve her noktaya da aynı miktarda düşmez. Kürenin tam orta noktası kabarık ve önde olduğu için her tür sinyal dik ve şiddetli isabet edebilir fakat kenarlara doğru ilerlendiğinde sinyalin geliş açısı kırılır ve zayıflar bu sebeple uydu sinyalleri de belirli bir alan gözetilerek uydu uzaya gönderilir ve o bölgeye yayın yapılır.
Genel olarak uydular tek bir ülke değil belirli bir bölge gözetilerek gönderilir bazı uydular birden çok bölgeye sinyal verebilir. Dünya yörüngesinde bulundukları için yukarıdan sinyal gönderimi yaparak belirli bir alana yayınları iletirler.
Yayınlar dünya yüzeyindeki binaların uzaya dönük antenleri tarafından okunur ve LNB denilen cihazlar tarafından toplanarak sayısallaştırılır, daha sonra koaksiyel bakır kablo üzerinden dijital kodlama ile uydu alıcı cihazına gönderilir.
Uydu alıcı gelen ham sinyali frekans aralıklarına göre ayırabilen ve gelen veriyi belirli formatlarda çözümleme yaparak görüntü ve ses haline getiren teknolojiye sahiptir ve bu sayede yayınlar evlerdeki televizyonlara ulaşırlar.
Uydu üzerinden televizyon Yayıncılığı Nasıl yapılabiliyor ?
Uydular dünyadan oldukça yüksekte ve kablo ile erişilemeyecek kadar uzaktadır. Televizyon yayınları canlı yada kayıt yayın olsa da anlık olarak kanalların yönetimleri tarafından planlanarak genellikle tam yayın zamanında oluşturularak yayınlanmaktadır. Bunu birçok sebebi vardır, gündemdeki yeni haberlerin anlık olarak yayına girebilmesi ve reklam planlamaları sebebi ile ulusal kanalların tamamı tüm yayın akışını dinamik olarak gün içerisinde takip ederler ve müdahale ederler.
Uydu yayıncılığında kanalın seyirciye sunmakta olduğu yayın kanalın yayın yönetimi tarafından oluşturulur ve dünya yüzeyindeki karasal yayın , dijital yayın ve kablo yayınlarına verildiği gibi uydu yayını sistemlerine de dünya üzerinden gönderilir, uydular da bu dünyadan gönderilen yayını kendi dağıtım sinyalleri arasındaki belirli frekanslardan geri dünyaya yayın olarak gönderirler.
Yani televizyon yayınları dünyada hazırlanır uyduya yine radyo dalgaları olarak gönderilir ve uydu gelen bu kaynakları alarak kendi yayın alanına gönderirler.
Dünyadan kaynak olarak gelen yayınlar belirli bir noktada toplanarak uyduya gönderilebildiği gibi çok farklı kaynaklardan gelen yayınlar toplanarak uydu üzerinden dünyaya gönderilebilmektedir.
Uydu alıcı hurdaları nasıl ortaya çıkar ?
Uydu alıcı anakart hurdaları hurdaya ayrılan uydu alıcılar üzerinden sökülerek oraya çıkarlar. Uydu alıcı hurdaları ise kullanım dışı kalan uydu alıcı cihazlarıdır, kullanım dışı kalma durumu uydu alıcının arızalanması veya yeni nesil bir uydu alıcı ile yenilenmesi sonucunda eski alıcının kullanım ömrünü tamamlaması sebebi ile olmaktadır.
Hurda uydu alıcılar elektronik atıklardır ve içerilerinde bulunan trafo kartı hurdaları ve uydu alıcı kartı hurdaları sebebi ile ekonomik değerleri memnun edici boyuttadır.
Şirketimiz her çeşit elektronik hurda Uydu alıcı hurdaları ,Uydu Alıcı Cihazı Anakart Hurdaları her çeşit elektronik kart hurdası , bilgisayar hurdaları , elektronik hurdaları , cep telefonu hurdaları , tablet hurdaları , anakart hurdaları , laptop hurdaları gibi her çeşit elektronik hurda alımı yapmaktadır, tüm toplu elektronik hurdalarınızın peşin ödeme ile satınalınması için lütfen bizi arayarak fiyat teklifi alınız 0 555 800 50 55